Wegwerphandschoenen

Hoe wegwerphandschoenen uw patiënten tegen infectie beschermen

gezondheid

Medische handschoenen worden op alle niveaus van ziekenhuizen, klinieken en andere medische voorzieningen gebruikt om kruisbesmetting tussen patiënten en zorgverleners te voorkomen. Er wordt zelfs geschat dat er elk jaar veel meer mensen ziek worden en overlijden in ziekenhuizen vanwege een gebrek aan goede handwasmethoden. In dit artikel wordt ingegaan op het belang van het gebruik van medische wegwerphandschoenen, de redenen waarom ze infecties kunnen helpen verminderen en waarom ze niet per se veiliger zijn dan traditionele medische handschoenen.

Wegwerphandschoenen hoeven niet te worden gesteriliseerd om in het lichaam van een patiënt te worden gebruikt.

Dit soort handschoenen hebben geen buitenste laag, de barrière die voorkomt dat bacteriën en andere pathogenen de huid van de patiënt binnendringen. Bij deze handschoenen hoeft alleen de bovenste laag te worden verwijderd voordat een patiënt wordt behandeld met een desinfecterend middel. Zodra het desinfectiemiddel op deze handschoenen is gebruikt, kunnen ze niet langer worden gebruikt voor de behandeling van ziektekiemen of bacteriën op de huid of kleding van iemand anders.

Wegwerphandschoenen kunnen worden gebruikt door zowel medische professionals als gezondheidswerkers. Ze vormen echter niet het grootste deel van het gebruik van handschoenen in ziekenhuizen, aangezien wegwerphandschoenen vaak worden gebruikt voor routinebehandelingen.

Medische wegwerphandschoenen kunnen ook worden gebruikt door medisch personeel in het comfort van hun eigen huis. Deze handschoenen zijn gemaakt van wegwerpmaterialen die zijn gewassen en ontsmet en kunnen worden gebruikt wanneer een medische professional of gezondheidswerker geen toegang heeft tot schone, steriele handen en geen andere middelen om infectie te voorkomen.

Wegwerphandschoenen zijn er ook in verschillende kleuren, maten en materialen. De meest voorkomende soorten medische wegwerphandschoenen zijn latex en nitril. Latexhandschoenen zijn gemaakt van synthetische materialen die duurzamer zijn dan die van natuurlijke latex. Beide soorten handschoenen kunnen echter met de hand worden schoongemaakt of met warm water worden gewassen. De materialen die worden gebruikt om deze handschoenen te maken, kunnen variëren op basis van de behoeften van het ziekenhuis in kwestie.

Wegwerphandschoenen kunnen uitermate nuttig zijn om gezondheidswerkers een niveau van bescherming te bieden tegen ziekten zoals hiv en andere infecties die door het gebruik van handen kunnen worden overgedragen. Ze kunnen ook meer comfort bieden aan zowel patiënten als zorgverleners.

Wegwerphandschoenen kunnen de medische professional ook een andere vorm van bescherming bieden, namelijk een biokussen.

Biokussens kunnen dienen als buffer tussen huid en biologische besmetting. Dit betekent dat een biologische stof die zich op de huid bevindt, de behandeling van de patiënt niet beïnvloedt, zoals wel op het lichaam van de patiënt. Dit kan handig zijn in situaties waarin een patiënt allergisch is of anderszins vatbaar is voor ziekte of letsel veroorzaakt door organismen die mogelijk op de huid aanwezig zijn.

Er zijn veel situaties waarin wegwerphandschoenen misschien niet nodig zijn voor gezondheidswerkers, maar om verschillende redenen toch worden gebruikt. Een veel voorkomende reden om dit soort handschoenen te gebruiken, is om de verspreiding van infectie van de ene patiënt naar de andere te voorkomen. Iemand die geen toegang heeft tot schone, steriele handschoenen, kan ervoor kiezen medische wegwerphandschoenen te dragen tijdens bijvoorbeeld een bloedafname, endoscopie of een onderzoek van het spijsverteringsstelsel.

Klik hier voor meer informatie: https://cleanproduct.nl/