De diamantschilderijen van Rembrandt

General

Als mensen het over Nederlandse schilderijen hebben, bedoelen ze schilderijen die dateren uit de zeventiende eeuw. Nederlandse schilderijen zijn zelfs zo oud dat sommige experts denken dat ze ouder zijn dan de oudste schilderijen in Europa. De beroemdste kunstenaars uit de zeventiende eeuw waren Rembrandt en Vasque, en zij maakten enkele van de beste kunstwerken uit deze periode. Terwijl men denkt dat Vasque de vader is van het moderne abstracte expressionisme, was Rembrandt een meester in de realistische schilderstijl die bekend staat als de Nederlandse stijl.

De Diamond Paintings is gemaakt van een metalen plaat die een ‘diamant’ wordt genoemd. Een verscheidenheid aan verven werd algemeen gebruikt tot eind jaren dertig, toen betere verven werden ontdekt. Naarmate dit nieuwe medium beschikbaar kwam, werden er meer schilders tot aangetrokken, en als gevolg daarvan nam de verscheidenheid aan beschikbare kunstwerken toe. Vanwege de prijs van deze nieuwe verven gaven veel kunstenaars er echter nog de voorkeur aan om hun werk te maken met behulp van deze traditionele methoden, die in heel Nederland veel werden gebruikt.

Een van de meest unieke schilderijen uit deze tijd toont een scène uit een huwelijksceremonie. Twee figuren staan naast elkaar en er hangt een wolk boven hen. Op de achtergrond bereiden twee rijen mensen eten met grote houten lepels en houten pollepels op hun rug. Op de benedenverdieping van dit schilderij maakt een man eten klaar voor zijn twee kinderen. De twee kinderen worden voorbereid door een pottenbakker. Op de bovenste verdieping staat een andere man naast de eerste man een taart voor zijn gezin klaar te maken.

Het schilderij begint met het midden van het schilderij naar boven gericht en de linker- en rechterrand van het schilderij schuin naar beneden. De geschilderde wolk daalt geleidelijk naar beneden terwijl hij over het canvas beweegt. Bij dit type Nederlandse schilderkunst bestaat de mogelijkheid dat de onderkant van het doek niet schoon is, aangezien er zich een geleidelijke ophoping van vuil op de bodem van de pot of pan zou hebben voorgedaan. Terwijl de kunstenaar de borstel over het canvas beweegt, zou hij de punt van het puntige uiteinde van zijn borstel moeten gebruiken om het vuil te verwijderen.

In het bekendste voorbeeld van dit soort Nederlandse schilderkunst creëert Rembrandt een treffend tafereel uit het begin van de eeuw, wanneer een bruid en bruidegom zich voorbereiden op het uitwisselen van huwelijksgeloften op een plastic tafel. Hoewel het schilderij bijna identiek is aan het bovengenoemde voorbeeld, gebruikt Rembrandt een geheel andere stijl van penseel. In plaats van het puntige uiteinde van zijn borstel te gebruiken om de onderkant van de tafel schoon te maken, gebruikt hij een lange, gebogen borstel die naar de randen van de plastic bak wijst. Vervolgens borstelt hij het plastic voorzichtig met het uiteinde van zijn borstel, waarbij hij ervoor zorgt dat hij niets van het plastic aanraakt, want dat zou een witte streep op de onderkant hebben achtergelaten.

Andere kunstenaars hebben soortgelijke technieken gebruikt en het resultaat heeft geleid tot de productie van tal van hedendaagse reproducties van Nederlandse schilderijen. De kwaliteit van deze reproducties is echter sterk verminderd door het wijdverbreide gebruik van industriële chemische additieven in de gebruikte verf. De synthetische kleurstoffen en pigmenten vervagen na verloop van tijd en laten de originele, authentieke schilderijen met een inferieur uiterlijk achter. De beste reproducties van vandaag behouden nog steeds enkele van de kwaliteiten van de originele meesterwerken, maar zijn veel nauwkeuriger in hun corporaties. Door zorgvuldig te kiezen tussen de verschillende Nederlandse schilderijen die momenteel op de markt verkrijgbaar zijn, kunnen kunstliefhebbers de ware schoonheid van deze kleurrijke periode herstellen.

Meer informatie … https://www.mythofasia.nl/